header
Vissza a főoldalra!

Dr. Seuss élete


dr_seussTheodor Seuss Geisel 1904. március 2-án Howard Street-en Springfield, Massachusetts-ben született. Német származású amerikai író, karikaturista.
Szülei Theodor Robert Geisel sörfőző mester volt a városban. Édesanyja Henrietta Seuss Geisel gyakran ringatta álomba rímekbe szedett énekével a kis Theodort. A jól ismert mondókákat, meséket adta tovább írásaiban, alkotásaiban. Huga Theodor Seuss Marnie. Iskoláit a Dartmouth College-ben végzete.
Házasságai Helen Palmer Geisel (1927-1967) és Audrey Stone Dimond (1968–1991). 1937-től kezdve négy nemzedék gyermekeinek szívébe lopta be magát és tanította olvasni őket 44 könyvével. Pályáját a reklámszakmában kezdte, így készítette The Boids and Beasties című sorozatát a Judge magazinnak. Ebből fejlődtek ki a furcsa alakú állatok, melyekből a későbbi történetekben a Kik, a Zookok és a Loraxek lettek. Korai rajzait Geisel Dr. Theophrastus Seussként írta alá, hogy tudományos külsőt kölcsönözzön fura állattárának. Így adódott a Dr. Seuss név (anyja leánykori neve) első könyvénél, mely 1937-ben jelent meg And To Think I Saw It On Mulberry Street címmel. 44 okosan megírt és illusztrált könyvében mindig a modern életszellemet testesítette meg. A könyvek fontos erkölcsi tanulságokkal szolgálnak gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, anélkül, hogy szájbarágósak lennének, és eközben végtelenül szórakoztatóak is. Egy oktatókönyvekkel foglalkozó kiadó felkérte Dr. Seusst, hogy írjon egy olvasókönyvet, mely csak 220 alapszót tartalmaz, mégis le tudja kötni a fiatal olvasókat. Ebből lett a Cat In The Hat („Macska a kalapban”), melyből egymillió példányt adtak el. Dr. Seuss hét egyetemen kapott irodalmi és művészeti doktori címeket, és 1984-ben megkapta a Pulitzer-díjat. Ő a világ legsikeresebb gyerekkönyvszerzője.
1991. szeptember 24-én La Jolla, Kaliforniában hunyt el.